Зустріч у бібліотеці «Україна – Європа: діалог крізь віки та кордон»

Зустріч у бібліотеці «Україна – Європа: діалог крізь віки та кордон»

Україна – європейська нація. Це випливає з тисячоліть нашої історії і підтверджується подіями, що беруть початок з листопадових ночей 2013-го. Різка зміна напрямку зовнішньої політики минулою владою призвела до Євромайдану. Та, навіть, в найкритичніші моменти революції гідності європейська мета не зникла. Саме студентська молодь перша вийшла, аби протестувати проти зміни курсу держави з проєвропейського на проросійський. Уже рік як підписана угода про асоціацію ЄС. «Тепер ми вчимося думати по-європейському, працювати по-європейському, мріяти по-європейському», – такими словами розпочали захід бібліотекарі Тетяна Маринюк та Оксана Сокоть, який відбувся в районній бібліотеці для дорослих 19 травня, адже щорічно до відзначення цього дня залучається наша бібліотека.

Про історію виникнення свята, про діяльність Європейського суду розповіла начальник юридичного відділу райдержадміністрації Галина Андрощук. А яким здивуванням було для всіх присутніх, а особливо для старшокласників школи-гімназії коли, представили гостю із Італії - сеньйору Елену Роджеру, яка говорила італійською, але допомогла зрозуміти її Наталія Халюта із Базалії, яка довгий час проживала в Італії і гарно знає мову.

Наталія їхала, як і всі наші жінки-українки, заробітчанкою, але доля її склалася по-іншому, вона була змушена повернутися на Україну і на даний час завідує Базалійською міською бібліотекою.

Багато цікавого і нового ми почули про цю країну: культуру, побут, звичаї, національні традиції, сім'ю, про їжу, святкові страви та багато іншого. Запитань було дуже багато, вони сипались із усіх сторін. Сама сеньйора живе в місті Неаполі, одружена, має двох дітей, а чоловік займається бізнесом. Вона вже три роки приїздить на Україну, їй дуже подобається природа і наші люди з чистими довірливими очима, працьовиті, які, не зважаючи ні на які труднощі, радіють життю.

Італійська гостя вручила пергамент із словами про значення бібліотеки в житті громади, написаний італійською мовою. А директор ЦБС подарувала сеньйорі Елені книгу «Теофіпольщина літературна» на згадку про цю зустріч.

На заході була організована книжкова виставка «Наш дім – Європа», де представлені видання про історію створення ЄС, про стан справ у країнах Євросоюзу, про перспективи вступу України до Європейської спільноти.

18.06.2015 12:57
446

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!