Бібліографічний огляд літератури

Бібліографічний огляд літератури

«Поціновувачам сучасної української літератури: завжди оригінальний Жадан»

(50 років від дня народження)


Сергій Жадан народився 23 серпня 1974 року в україномовній родині. Дитинство минало у Старобільську Ворошиловградської області (сучасна Луганська). У часи Перебудови 1990–1991 років поширював у містечку рухівські газети та національну символіку. Згодом, задля навчання в універ-ситеті, переїхав до Харкова. 1996 року закінчив Харківський педагогічний університет ім. Сковороди, факультет українсько-німецької філології. З 1996 до 1999 року навчався в аспірантурі цього ж університету. Захистив дисер-тацію, присвячену українському футуризму: «Філософсько-естетичні погляди Михайля Семенка» (2000 рік). Із 2000 року - викладач кафедри української та світової літератури університету. Із 1995 року -письменник. З 2016 до 2019 року був членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Живе і працює у Харкові. Регулярно виступає зі своїми творами у різних містах України та Західної Європи - в тому числі в супроводі українських музикантів (зокрема, скапанк-групи «Жадан і Собаки»). У травні 2017 року «За особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції» був нагороджений премією Василя Стуса.У вересні 2017 року вийшла у світ його нова книга «Інтернат». 23 жовтня 2022 року «за видатну творчість і за гуманітарну позицію, з якою він піклується про людей під час війни і допомагає їм, ризикуючи своїм життям»,Сергій Жадан отримав премію миру німецьких книгарів . У жовтні 2023 р. – нагороджений медаллю «За оборону міста-героя Харкова. У березні 2024 року мобілізувався до лав бригади «Хартія» Національної гвардії України.


1. Жадан С.

Життя Марії : [книга віршів і перекладів] / С. Жадан . – Чернівці : Міжнародна літ. корпорація Meridian Czernowitz, 2015 . – 184 с.

«Життя Марії» – нова книжка віршів та перекладів Сергія Жадана. Вона містить 80 текстів: 60 віршів самого автора і 20 перекладів поезій Чеслава Мілоша. Вірші написані та перекладені переважно протягом останнього року. За словами Сергія Жадана, ця книжка про любов і ненависть. «Вона особлива тим, що писалась як щоденник – за доволі короткий термін. Відрізняється особливо контрастним поєднанням внутрішнього та зовнішнього, світлого та темного».


2. Жадан С.

Динамо Харків : вибрані вірші /С. Жадан . – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА- МА- ГА, 2020 . – 304 с.

Ця книга здатна занурити читача у витончений світ поезії та вразити його глибиною та силою поетичного слова.У цій збірці зібрані найкращі вірші відомого українського поета нової хвилі, Сергія Жадана. У "Динамо Харкiв" зібрані як вірші з ранніх збірок, які вже завоювали серця читачів, так і нові, ще не публіковані твори.


3. Жадан С.

Вишиваний, Король України / С. Жадан . – Чернівці : Меридіан Черновіц, 2020 . – 112 с. : іл.

Опера присвячена постаті ерцгерцога Вільгельма фон Габсбург-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний ― українського військового діяча, політика, дипломата, поета, який був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії.

«Історія Василя Вишиваного - це історія про вибір і про відчуття історичної перспективи. Ця історія не так про минуле, як про майбутнє, яке іноді є для нас зовсім не очевидним.


4. Жадан С.

Псалом авіації / С. Жадан . – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2021. – 160 с.

"Псалом авіації" - це збірка віршів, написаних Сергієм Жаданом упродовж 2020 року. Книга переносить читача на пагорби, де автор знаходився під час написання, відтворюючи присутність широкого горизонту й повітряного простору. Ця книга для любителів поезії та літературних творів, які досліджують взаємодію природи та людини, які цікавляться пейзажною літературою та впливом природи на творчість, для тих, хто шукає спокій та бажає сприймати природу як джерело натхнення. Рядки з віршів чіпляють та проникають прямо у глибину душі. Це вірші про зміни, які обов'язково відбудуться, це вірші про життя та кохання, про відліт птахів та втрачені можливості. Кожен вірш - це маленька історія, у якій читач обов'язково побачить себе та своє життя. Книжку супроводжує неймовірно гарне та стильне фотооформлення.


5. Жадан С.

Ворошилоград. Дике поле захищає поле : роман // С. Жадан . – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля. – 2019 . – 320 с.

У цьому романі є все: цигани, рейдери, степ, занедбані будівлі, нескінченні дороги, футбольні баталії, друзі юнацтва, жінки, секс, алкоголь, спогади про мрії дитинства та, звичайно, джаз. Бо, як каже герой, потрібно слухати музику, яку любиш. Тільки не давати чужим свої навушники.


6. Жадан С.

Інтернат : роман / С. Жадан . – Чернівці : Видавець Померанцев Святослав, 2021. – 336 с.

Одну з розповідей про війну на Донбасі можна знайти на сторінках роману "Інтернат" відомого українського письменника Сергія Жадана. Головний герой твору — Паша, учитель в одній зі шкіл на Сході, який веде, здавалося б, цілком звичайне життя: від дверей вчительської до порогу спальні, і так щодня. Проте одного разу в його буденність уривається війна. Спершу він намагається її ігнорувати, бути осторонь, та вона рвучко і шквально перевертає весь його світ. Перед головним героєм "Інтернату" постане надважливе питання: чию сторону на війні обрати? І поки Паша намагатиметься знайти для себе відповідь, він усвідомить, що питань перед ним насправді ще безліч. "Інтернат" Сергія Жадана стане чудовою книжкою не тільки для дорослих, а й для підлітків старшого шкільного віку. Він наштовхне читача не лишень на роздуми, хто такий ворог і хто такий друг, а й на переосмислення власної сутності.



Ефіопія - фото книги

7. Жадан С.

Ефіопія : поезії / С. Жадан. – Харків: Фоліо, 2011 . – 121 с.

«Ефіопія» — книга про маршрути, якими рухаються кур'єри, приносячи добрі новини й поєднуючи між собою громади відступників, грабіжників та репатріантів. Вірші та есеї, вміщені в книзі, є збіркою переказів про життя та небезпечні пригоди видатних мандрівників, державних злочинців, церковних діячів, духовних лідерів, кримінальних авторитетів, нелегальних емігрантів, членів спілки письменників та інших неврівноважених осіб.


28.08.2024 11:35
20

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!