Бібліограф інформує! Любов Забашта: 105 років з дня народження

Бібліограф інформує! Любов Забашта: 105 років з дня народження

Любов Василівна Забашта — українська поетеса, драматург, прозаїк. Народилася 3 лютого 1918 р. в місті Прилуках. Навчаючись у 4 класі Прилуцької школи № 4, почала писати вірші. У 1940 р. Л. Забашта закінчила Одеський водний інститут. Після війни, залишившись удовою з сином на руках, працювала на київському заводі «Ленінська кузня». Закінчила мовно-літературний факультет педагогічного інституту імені Горького. Далі працювала завідувачем відділу поезії журналу «Дніпро». У грудні 1956 р. вийшла заміж за Андрія Малишка.

Українському читачеві Любов Забашта відома, перш за все, як лірична поетеса.
Значним є внесок Л. Забашти в українську дитячу літературу. Перша збірка віршів для дітей «Паляниця-білолиця» була опублікована в 1963 р. Пізніше вийшли друком збірки віршів для малят «Коли я виросту», «По гриби», «Пісня зеленого лісу», повість «Будинок мого дитинства» та ін.

Померла 21 липня 1990 р. під час лікування в Хмільнику. Похована в Києві на Байковому кладовищі поруч з Андрієм Малишком. На фасаді будинку, де колись мешкала поетеса, 12 березня 2003 р. їй встановлено бронзову пам'ятну дошку.
03.02.2023 10:00
38

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!