Сковороди зоря у вічність промовля

Сковороди зоря у вічність промовля

В Теофіпольській центральній бібліотеці пройшли Сковородинські читання, присвячені 300 - річному ювілею ГригоріяСковороди, який в цьому році відзначається на державному рівні.

Сковорода – справжній культурний бренд України, адже його філософські трактати вивчаються в провідних університетах, а його ім'я відоме по всьому світу.

Загалом він написав 17 філософських творів, 7 перекладів.Найвідоміші його твори «Сад божественних пісень», «Жінка Лотова», «Байки Харківські».

Твори Сковороди – справжній скарб, який не піддається часу.

Під час збройної агресії росії проти Україниросійська ракета зруйнувала в селі СковородинівкаНаціональний музей Григорія Сковороди в Харківській області, розташований в маєтку Ковалинських 18 ст, в якому в останні роки свого життя працював і помер Григорій Сковорода, інша ракета влучила в головний корпус Харківського педагогочного університету ім.. Г Сковороди.

Вони цілили ракетами у Сковороду, як в уособлення нашої української гідності.

Найпопулярнішийтвір Сковороди «Всякому місту звичай і права» читали :учні Теофіпольського ліцею №1 Еля Запальська та Саша Тененева.

Прості і доступні байки залишив нам у спадок Григорій Сковорода, бо в них - уся життєва мудрість філософа, мудрість, яка є актуальною і нині.

Байки: «Дві курки»читалачитачка Новоставецької сільської бібліотеки Світлана Кислюк, байку «Ворона і Чиж» - Вікторія Свєтлова (Човгузівська сільська бібліотека). Байки: «Голова і тулуб» читала Софія Петрук, «Орел і Сорока» - Влада Дерезюк, «Оселка та Ніж» - Каміла Рудківська – читачі Гальчинецької сільської бібліотеки.

Поєзія Сковороди – це поезія роздумів над сенсом і суттю життя. Вірші: «О, діброво!» читалаЮлія,постійна читачка Теофіпольської ЦБ, "Ми тебе зовсім марнуєм…" - Ірина Карякіна (Святецька сільська бібліотека), вірш «Обладунки, що моляться співають» читалаНадія Процюк(Лисогірська сільськабібліотека), «De Libertate» читав Ігор Ангелюк(Карабіївська сільська бібліотека).

У сковородівських читаннях взяла участь завідувач Базалійської міської бібліотеки Лілія Гренишина. https://www.facebook.com/people/%D0%91%D1%96%D0%B1%D0%BB%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0-%D0%91%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D1%96%D1%8F/100063690570385/

Емоційно та чуттєвопрозвучали:музичний твір із п'єси «Наталка Полтавка»у виконанні викладачки школи мистецтв ВалентиниМельничук, авторський твір учениці Насті Гнатюк.

Присутні переглянули відео «Обличчя українськоїісторії. Григорій Сковорода»,

Бібліотекарі підготували кн. виставку «Григорій Сковорода: шлях Мудреця».

На завершення наша активна читачка Віра Пухніченко подарувала для бібліотеки твори Григорія Сковороди «Сад пісень».

Сподіваємось, що філософська мудрість Сковороди в умовах війни допоможе віднайти душевну рівновагу та віру в перемогу добра над злом.

Сковорода вічний, як вічна Україна!


01.12.2022 17:50
57

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!