100 років від дня народження Павла Глазового

100 років від дня народження Павла Глазового

Сьогодні виповнюється 100 років від дня народження Павла Глазового – українського поета-гумориста, сатирика, лауреата премії імені Остапа Вишні, першого лауреата премії імені Петра Сагайдачного,лауреата літературної премії імені Наталі Забіли , заслуженого діяча мистецтв України.

Павло Глазовий народився 30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка (нині Казанківського району, Миколаївської області) в сім'ї хлібороба. Вчився у педагогічній школі на Дніпропетровщині. Після закінчення школи у 1940 році був призваний служити в армії. Учасник другої світової війни.

Після війни навчався в Криворізькому педагогічному інституті, де його запримітив Остап Вишня. Письменник почав опікуватися подальшою долею талановитого юнака.

1950 року закінчив філологічний факультет Київського педагогічного інституту імені О. М. Горького.

У 1950–1961 роках — заступник головного редактора журналу «Перець», згодом заступник головного редактора журналу «Мистецтво». Помер 29 жовтня 2004 року.

Павло Глазовий є автором поем: «Слався, Вітчизно моя!»,«Куміада»,13 книжок сатири та гумору: «Великі цяці», «Карикатури з натури», «Коротко і ясно», «Щоб вам весело було» «Усмішки» «Смійтесь, друзі, на здоров'я», «Байки та усмішки», «Весела розмова», «Хай вам буде весело», «Сміхологія», «Вибрані усмішки», «Веселий світ і Чорна книга» та інші.

8 книжок для дітей: «Пушок і Дружок», «Старі друзі» , «Про відважного Барвінка та Коника-Дзвоника» ,«Іванець-Бігунець», «Як сторінка, то й картинка»,«Про Сергійка-Нежалійка та клоуна Бобу», «Перченя», «Школярикам. Гуморески. Баєчки.» та інші творів.

30.08.2022 16:10
68

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!