Аварія на Чорнобильській атомній електростанції

Аварія на Чорнобильській атомній електростанції

36 років тому на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, яка стала найбільшою в історії ядерної енергетики. Це подія, яку згодом назвали трагедією ХХ століття, стала найбільшою техногенною катастрофою.

Тоді під час вибуху на четвертому енергоблоці ЧАЕС стався великий викид радіоактивних речовин в навколишнє середовище. Сила вибуху прирівню- валася до 500 бомб — таким, які колись були скинуті на Хіросіму.

Сильне радіоактивне випромінювання вразило територію в радіусі 30 кілометрів від місця події. Однак масштаби аварії були набагато більшими.

Радіація швидко поширилася на деяких територіях Білорусі і досягла Європи.

Ця трагедія забрала життя тисяч людей, перетворила ліси й поля на зону відчуження. Тисячі синів та доньок України пішли тоді на боротьбу із невідомою стихією. На гасіння пожежі було кинуто не тільки спеціалізовані пожежні сили, а й цивільні. Під час цих робіт безліч людей отримали смертельні дози опромінення. Багатьох з них ми вже, на жаль, втратили.

Чорнобиль встиг пережити другу катастрофу - окупацію російськими загарбниками, поставивши у небезпеку увесь світ. Українці знову стали на заваді ядерній катастрофі. 24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах опромінен- ня. Крім того, станція залишалася без електрики, яка необхідна зокрема, для охолодження відпрацьованого палива.

31 березня російські військові залишили ЧАЕС . 2 квітня над Чорнобиль- ською АЕС знову підняли український прапор.

Низький уклін ліквідаторам, які 36 років тому рятували світ від наслідків Чорнобильської трагедії.

Низький уклін усім українцям, які сьогодні продовжують захищати нас від повторення лиха світового масштабу.


День пам'яті аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня - УНІАН

Через 36 років Чорнобиль пережив другу катастрофу

36 років з дня Чорнобильської катастрофи - Три крапки

36-та річниця Чорнобильської трагедії - Високий Замок

Чорнобиль і війна. У 36-ту річницю трагедії над ЧАЕС

26.04.2022 14:10
79

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!