До Всеукраїнського тижня права

До Всеукраїнського тижня права

8 грудня в Теофіпольській центральній бібліотеці проведено зустріч за круглим столом на теми: «Я маю право на життя без насильства» та «Злочинність у підлітковому середовищі» в рамках клубів за інтересами «Юність і закон» та «Ерудит» з учнями Теофіпольської ЗОШ І-ІІІ ст. №1.

Мета заходу: показати важливість правової освіти підростаючого покоління, виховувати в них повагу до закону та прав людини.

На нашу зустріч ми запросили: Оксану Білу – начальника відділу Теофіпольського бюро правової допомоги Староконстянтинівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, Ірину Савчук – заступника начальника відділу правової допомоги, Петра Яцюка – інспектора ювенальної превенції Хмельницького управління поліції.

Оксана Біла та Ірина Савчук ознайомила підлітків зі змістом основних статей Конституції Законів України, розповіли про Конвенцію ООН «Про права дитини», історію створення Декларації прав людини, навели життєві приклади, проаналізували конкретні конфліктні ситуації та методи їх вирішення у правовому полі. Присутнім було цікаво і корисно довідатись про свої права, обов'язки та відповідальність згідно чинного законодавства України, адже дуже часто наші повсякденні вчинки мають правові наслідки.

Провідний бібліотекар Зоя Моцюк назвала статистичні дані злочинності серед неповнолітніх в країні, адже сьогоднішня злочинність кількісно і якісно змінюється порівняно з попередніми роками.

Інспектор Петро Яцюк наголосив, що рівень злочинності серед підлітків залишається високим - скоюються вбивства, грабежі, крадіжки та ін., а щодо підлітків нашої місцевості: «Дай Бог, щоб вони не стали учасниками різноманітних правопорушень», тому що за це передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

В ході активного спілкування з дітьми інспектор розповів: Що таке підліткова злочинність?; Як вона виникає?; Що спонукає дітей до злочину?; Яке покарання та яку відповідальність несуть підлітки перед законом, і з якого віку? та ін..

Захід пройшов цікаво, змістовно, а головне, засвідчив небайдужість наших підлітків до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і правомірної поведінки.

Злочинність неповнолітніх – це загальнодержавна проблема, яка потребує якнайшвидшого вирішення у взаємній співпраці батьків, правоохоронних органів та громадськості.

В бібліотеці було оформлено книжково-ілюстративну виставку «За законами держави».

09.12.2021 18:15
98

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!