До 150-річчя з дня народження Василя Стефаника

До 150-річчя з дня народження Василя Стефаника

14 травня 2021 року виповнюється 150 років з дня народження Василя Стефаника - видатного українського письменника, громадського та політичного діяча.

Враховуючи значний внесок Василя Стефаника у розвиток української літератури, культури та у суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України постановила відзначити 150-річчя з дня народження Василя Стефаника на державному рівні.

Цікаві факти:

Василь Семенович народився в селі Русів в сім'ї заможного селянина.. Навчався у Русівській початковій школі (з 1878), Снятинській міській школі (з 1880), потім у польських гімназіях у Коломиї (з 1883 року) та Дрогобичі (з 1891).

Любов до українських звичаїв та традицій з'явилася у Василя ще в ранні роки. Мешкаючи на прадавніх землях Покуття, юнак змалку чув рідну мову, казки, легенди та перекази. Тоді ж Стефаник допитливо знайомився із селянським побутом, який згодом знайде відображення в його творчості.

У 1883 році Василь успішно склав іспити до Коломийської гімназії

Формування світогляду майбутнього письменника проходило поза стінами гімназії, на творах Г. Квітки-Основ'яненка, панаса Мирного, Марка Вовчка, роздобув і дуже тішився єдиним на всю Коломию "Кобзарем" Т. Шевченка, бо, як згадує він, «гімназія, крім формального навчання і ворожого відношення до нас, українців-студентів, нічого нам не давала.

Влітку 1886 року він з найближчими друзями організував у Русові читальню, а в кінці року гімназисти прийняли Василя до таємного гуртка, де він перед портретом Шевченка прийняв присягу, що буде чесно жити і трудитися для народу.

У 1888 році знайомиться з Ольгою - майбутньою дружиною.

Юний Стефаник сміливо взявся за агітаційну пропаганду, читав заборонену літературу, дружив з Лесем Мартовичем, з яким у 1889 році прибув на нелегальний з'їзд української гімназійної молоді Галичини. Лесь Мартович був для молодого Стефаника втіленням справжнього таланту.

У 1892 був виключений з гімназії у Коломиї «за політику». Сьомий і восьмий клас закінчує у Дрогобичі. У Дрогобичі Василь Стефаник зустрівся з Іваном Франком і дружба між ними утвердилася на довгі роки.

Закінчивши Дрогобицьку гімназію, Стефаник вирішив вчитися в Кракові на медичному факультеті. Це місто, звичайно, приваблювало молодого митця можливістю побачити світ.

В ті роки в сім'ї Стефаників захворіла і померла Василева сестра, повільно згасала мати, і, можливо, юний Стефаник надіявся вивчитися на лікаря і врятувати рідних.

Під час канікул, а іноді й навчання, Василь кидав Краків, в селах Галичини і Буковини вів агітаційну пропаганду, переконував селян висунути до сейму чи до парламенту кандидатуру Івана Франка. За це Стефаника кілька разів арештовували.

В 26 січня 1904 році одружується з Ольгою Гаморак, живе з дружиною і синами у с. Стецеві, через 10 років дружина помирає.

В 1908 році селяни обирають його послом від радикальної партії до австрійського парламенту; 10 років перебуває у Відні, захищаючи селян.

Письменник тяжко хворіє, в 1930 році переніс частковий параліч. Здоров'я погіршується, трапляються часті серцеві напади, потім долучається ще запалення легенів. Помер Василь Стефаник 7 грудня 1936 року у Русові від серцевого нападу. За заповітом, митця поховали в рідному селі, поруч з могилою матері.

Пропонуємо вашій увазі познайомитись з творами Василя Стефаника, які є у нашій бібліотеці:

Шановні жителі громади! Завітайте до нашої бібліотеки та прочитайте твори видатного українського письменника – Василя Стефаника.

13.05.2021 13:50
112

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!