Шибенська сільська бібліотека і громада: нові потреби, нові вимоги

Шибенська сільська бібліотека і громада:  нові потреби, нові вимоги
Бібліотека – це той острівець культури, знань, інформації, що притягує людей до себе, згуртовує, об'єднує.

Створення , становлення та розвиток Шибенської сільської бібліотеки нерозривно пов'язані з історією села, з видатними особистостями. Тому велику увагу я приділяю краєзнавчій роботі.

Ми зараз повертаємось до духовної культури свого народу, до забутих джерел, які живили його дух, оберігали чистоту душі, служили охоронцями у повсякденному житті. Тому я щоразу намагаюся виховувати у молоді та дітей повагу та любов до історії, побуту українського народу. З метою збереження народних традицій рідного краю велику увагу приділяю збору краєзнавчих матеріалів. При допомозі односельчан бібліотека стала схожа на музей. Протягом багатьох років народознавчий куточок «Бабусина скриня» поповнюється вишитими рушниками, картинами, килимками, хустками, серветками, домотканими ряднами.

В час духовного відродження збільшується інтерес користувачів бібліотеки до історії минулого краю. В бібліотеці постійно діє книжкова виставка «У цім краю, де серця рідна пристань», яка постійно поповнюється краєзнавчими виданнями, оформлено тематичні полички «Подих сивої давнини», «З історії мого села», «Ними гордяться земляки», які дають можливість представити наявну у бібліотеці краєзнавчу літературу, систематично знайомлять користувачів з новими друкованими матеріалами з краєзнавства, про відомих людей краю, творами місцевих письменників і поетів. Є тут і гарно оформлені, ілюстровані папки-досьє, папки-накопичувачі. Гортаючи їх, можна дізнатися про талановитих людей, прочитати спогади очевидців голодомору, односельців, славних земляків, які боронили наші землі від фашистських загарбників.

Велику увагу приділяю роботі з воїнами АТО, зібрала світлини земляків - учасників АТО, які увійшли до відеопрезентації «Ті, що пройшли крізь вогонь», яку підготувала центральна бібліотека. Надалі збираю матеріали про учасників АТО, спілкуюся з рідними, померлого учасника АТО Масловського Леоніда Анатолійовича, готую стенд «Повернути неможна, забути неможливо».

Нині жителі Шибенського старостату мають потребу у створені бібліотечного простору, тому я беру участь у Всеукраїнському конкурсі «Час діяти, Україно!», що реалізовується Благодійним фондом «МХП – Громаді» за фінансової підтримки агроіндустріального холдингу МХП.

Багато спілкуюся з користувачами, мешканцями сіл. Зустрічалася, проводила опитування Шибенського старостату про впровадження проекту, просила підтримки, заохочувала жителів громади до співпраці, створення партнерських відносин. Тільки завдяки вашій підтримці ми зможемо отримати перемогу в проекті, в результаті чого створимо бібліотечний простір, з наданням нових послуг, де будуть організовуватись навчальні та розважальні події для людей різного віку. Цим самим бібліотека відкриє для громади нові можливості.

29.04.2021 16:05
116

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!