До 100 річчя від дня народження Віталія Мусійовича Шайноги педагога, заслуженого учителя України

До 100 річчя від  дня народження Віталія Мусійовича Шайноги педагога, заслуженого учителя України

ШАЙНОГА ВІТАЛІЙ МУСІЙОВИЧ

Педагог, заслужений вчитель України, відмінник народної освіти

(1920-2016)

Народився 26 червня 1920 року в селі Човгузів Теофіпольського району. З 1927 року проживав в селі Антонівка Човгузівської сільради. У 1937 році закінчив Новоставецьку середню школу, в 1940 році – Одеський педагогічний інститут, в 1956 році – вищу партійну школу при ЦК КПУ.

Після закінчення педінституту працював завучем школи у Молдавії. У 1941 році був призваний до Червоної армії, брав участь у Сталінградській битві, у боях за визволення м. Харкова, був важко поранений і, як інвалід другої групи, з армії демобілізований. Деякий час працював директором школи в Ан-Булацькому районі Оренбурзької області. З травня 1944 року очолював Проскурівську міську комсомольську організацію, а потім був першим секретарем Кам'янець-Подільського обкому комсомолу. Працював в Хмельницькому обкомі КПУ заступником завідуючого організаційним відділом. З 1965 року 23 роки очолював обласний відділ народної освіти. Далі працював в інституті удосконалення вчителів.

Працюючи завідуючим обласного відділу освіти, Віталій Мусійович багато зробив у справі будівництва шкіл, дитячих садків-ясел, шкільних їдалень, спортивних залів і майданчиків. Він велику увагу приділяв зміцненню шкіл керівними кадрами, підвищенню педагогічної

майстерності та освітнього рівня директорів шкіл і вчителів.

В.М. Шайнога багато скликань обирався депутатом обласної ради, членом облвиконкому. За мужність у боях Великої Вітчизняної війни і трудові досягнення його нагороджено орденами Леніна, Вітчизняної війни, Трудового Червоного Прапора, "Знак Пошани", десятьма медалями, Почесною Грамотою Президії Верховної Ради України, медаллю А. Макаренка. Заслужений вчитель України, відмінник народної освіти, державний стипендіат.

14 лютого 2016 року Віталій Мусійович Шайнога помер.

04.06.2020 12:15
248

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!