Вже стільки років промайнуло, а біль у серці б'є і б'є

Вже стільки років промайнуло, а біль у серці  б'є і б'є

15 лютого- День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цього дня закінчилася, нарешті, війна в Афганістані. Вже стали очікуваними в приміщенні районної бібліотеки зустрічі з воїнами – інтернаціоналістами.

«Правда про Афганську війну… Вона різна. Через цю страшну війну пройшли 700 тисяч чоловік. Україна втратила близько 4 –х тисяч молодих хлопців, 6 тисяч стали інвалідами, ще 72 чол. залишились у полоні або пропали безвісті. В пекло Афгану пішло 65 теофіпольчан. В мертвих Афганських горах знайшли передчасну смерть наші земляки Григорій Попружний і Федір Франчук» - такими словами розпочала захід бібліотекар Оксана Сокоть.

Усі присутні запалили свічу пам'яті про мужніх і дорогих синів України, яким судилось увійти в безсмертя, і тих, які вже в мирний час пішли з життя.

На зустріч ми запросили наших земляків воїнів –афганців: Хаб'юка Василя Мирославовича – голову української спілки ветеранів Афганістану, Процкова Володимира Анатолійовича, Сидорука Михайла Павловича, Кірєєва Володимира Олександровича, Лебідя Андрія Андрійовича.

Учасники подій своїми розповідями про страшні реалії війни перенесли присутніх в атмосферу вірності військовому обов'язку та доблесті воїнів, що дали присягу на вірність Батьківщині. До глибини душі всіх вразили розповіді про військові будні, в яких було все: і кров, і сльози, і справжня солдатська дружба і товариська підтримка.

Учні професійного аграрно-промислового ліцею затамувавши подих, слухали спогади воїнів та задавали цікаві питання.

Поетичні рядки у виконанні місцевого поета Миколи Гаврилюка не залишили байдужим жодного присутнього. Особливо вірш – посвята «Афганська війна». Юлія Панюшкіна користувач бібліотеки прочитала вірш «Дикі гори. Мертва тиша…». Музичні вітання прозвучали від викладача ДМШ Анни Гричанікової та учениціДМШ Анжеліки Романчук.

Протягом зустрічі демонструвались докум. фільм «Афганистан – пришел приказ» та відео презентацію про наших земляків воїнів - афганців «Час і досі не загоїв рани…».

Доповненням до заходу була книжкова виставка« Біль Афганської війни».

Світлана Рудик директор ЦБС подякувала воїнам-афганцям за цікаві розповіді, зичила їм здоров'я, великого щастя, радості, добробуту і миру.

Василь Хаб'юк звернувся до молоді, побажав їм бути справжніми громадянами та патріотами своєї країни і подарував книгу «Довідник для військовослужбовців підрозділів територіальної оборони з основних предметів навчання бойової підготовки».

По закінченні учасники заходу зробили пам'ятні світлини.

І щоб зараз не говорили про ту війну, наші солдати вчинили так, як велів їм обов'язок, як підказувала совість, а значить правильно, тому що іншого шляху у них не було.

Тож, шановні друзі, давайте будемо завжди пам'ятати ветеранів, виявляти розуміння до тих, хто пройшов через війну і для кого вона триває й досі: у спогадах, у снах, у думках. Вони на це заслуговують.

13.02.2020 18:20
116

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!