Була у їхньому житті війна

Була у їхньому житті війна

15 лютого 2019 року минає 30 років з дня виведення військ з Афганістану. Війна тривала понад 9 років. У ній брали участь більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців.З Теофіпольського району в пекло Афганістану пішло 65 чоловік, з них 2 не повернулось, 16 чоловік померли в мирний час». Такими словами розпочала круглий стілбібліотекар Тетяна Маринюк, який відбувся12 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. На зустріч були запрошенівоїни – афганці–Володимир Сокоть,Віталій Шевчук, воїн АТОДмитро Шуляк та учнівська молодь ЗОШ№1.



Як згадують воїни – афганців мусульманському Афганістані служба буланелегкою: кожен день чатувала небезпека з усіх сторін, умови клімату цієї спекотної країни були жахливими, але найстрашніше було втрачати своїх товаришів.

Володимир Антонович народився в смт. Теофіполь, тут навчався в ЗОШ№1,після закінчення навчального закладу був призваний до лав Радянської Армії. Після року служби, в 1979 році його відправляють служити в Афганістан, спочатку в м.Герат, а згодом м.Кандагар, де і перебував до закінчення служби. Неодноразово нагороджувався ювілейними нагородами.

Якщо ВолодимируСокотю довелося служити в Афганістані на початку війни, то Шевчук Віталій служив 23 місяці 22 дні до початку виведення радянських військ. Він був старшим сержантом, командиром машин. За службунагороджений медаллюза відвагу, та медаллю забойові заслуги.

Ця сторінка історії завжди буде нагадувати їм про страшні й дуже небезпечні виверти долі, коли вірність Присязі змусила молодих людей захищати інтереси своєї країни далеко за її рубежами.

Сьогодні на долю наших захисниківвипали нові випробування. На південному сході України йдуть бойові дії. Наші воїни захищають мир уже на рідній землі.

Про події, що відбуваються на Сході України розповів учасник бойових дій антитерористичної операції майорШуляк Дмитро Сергійович, який закінчив Національну Академію Прикордонної служби. Як згадує Дмитро, коли розпочалася неоголошена війна, був призначений командиром роти 8-го полку спецпризначення у Хмельницькому, азгодомстав заступникомкомандира батальйону однієї з військових частин у Володимир – Волинському. Перебуваючи на передовій в Луганській області виконував обов'язки командира батальйону. Дмитро Сергійович нагороджений медаллю «За оборону рідної держави», медаллю «За оборону Щастя».

Згадуючивогняні події минулих днів і збройне протистояння на сході України, ми всі переконуємось, що воїн – це захисник, покликаний на оборону своєї землі, покликаний для того, щоб бути готовим віддати життя за близьких, рідних і Україну.

Протягом заходу користувач бібліотеки Панюшкіна Юлія читала вірші.

Бібліограф ЦРБЛариса Кравченко презентувала книжкову виставку на дану тематику, та інформаційну довідку «Війна болить у їхніх душах».

На закінчення заходу присутні переглянути презентацію «Час і досі не загоїв рани…», яку підготували бібліотекарі районної бібліотеки.

Такі заходицентральна районна бібліотека проводить з метою виховання у громадян почуття гордості за українських воїнів, шанобливого ставлення до ветеранів бойових дій на території інших держав, сучасних захисників України.


12.02.2019 17:45
376

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!