Позбавлені Батьківщини

Позбавлені Батьківщини

15 травня в Теофіпольській районній бібліотеці відбувся відеоурок «Позбавлені Батьківщини» присвячений 74-й річниці з дня депортації кримських татар.

Розпочала захід бібліотекар Ольга Бут про те, що Депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР. Депортація кримських татар – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій.

Протягом заходу було продемонстровано документальний фільм «Кримські татари», та користувачі прослухали пісню у виконанні української співачки кримськотатарського походження Джамали «Шлях додому».

Сьогодні постала гостра політична проблема анексії Криму Росією та подальшої історичної долі кримського населення загалом. Але уряд України та весь український народ і в таких складних політичних умовах активно намагається захистити і підтримати кримських татар.

Віра у те, що наша Україна була і залишиться вільною, незалежною і демократичною країною, в якій будуть у мирі і злагоді проживати усі національності у своїх рідних домівках – були заключними словами заходу.
15.05.2018 16:55
118

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!