Бій під Крутами

Бій під Крутами

29 січня виповнюється 100 річчя знаменитого за своєю трагічністю і героїзмом бою під Крутами. Ця подія займає одне із чільних місць у новітній історії Української держави.

З метою ознайомлення читачів з цими трагічними сторінками історії 24 січня в читальному залі Теофіпольської районної бібліотеки проведено героїчний екскурс «І слава їх встає безсмертна…» для старшокласників ЗОШ №1 . Із розповіді бібліотекаря Тетяни Маринюк учні дізнались про трагедію під Крутами, де у 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів – студентів Київського університету Святого Володимира, юнаки військових шкіл та учнів Кирило-Мефодіївського братства. Учасниця заходу Юлія Франчук студентка Хмельницького кооперативно- економічного коледжу читала патріотичні твори, присвячені героям Крут.

На закінчення заходу присутні отримали пам'ятні листівки «Пам'ятай про Крути», які підготувала бібліограф Лариса Кравченко.

До цієї дати, протягом 25-30 січня в центральній районній бібліотеці діяла історико-патріотична виставка-пам'ять. На кн.. виставці представлена література про події, що відбулися поблизу селища Крути, невідомі та маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою.

День пам'яті Героїв Крут не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Крутянський бій став національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Жертовності та героїзму Крут забувати не можна.



24.01.2018 16:40
146

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!