Українська Гельсінська група – незламний дух української нації

Українська Гельсінська група – незламний дух української нації

Українська Гельсінська група – незламний дух української нації.

Сьогодні 9 листопада виповнюється 40 років з дня створення першої української правозахисної організації – Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських Угод (УГГ). З цієї нагоди в районній бібліотеці відбувся тематичний відео - урок « Українська Гельсінська група – незламний дух української нації».

«Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома як Українська Гельсінська група (УГГ), об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976 року. Членами-засновниками УГГ були: Руденко Микола Данилович (керівник групи), Бердник Олександр Павлович, Григоренко Петро Григорович, Кандиба Іван Олексійович, Лук'яненко Левко Григорович та ін..» такими словами розпочала захід Світлана Пархомець – провідний бібліотекар відділу обслуговування.

Українська Гельсінська група (УГГ) створювалася як відкрита громадська організація. Незважаючи на панівний режим , її члени ставили завдання легальним шляхом домогтися від влади дотримання законодавства , щодо прав людини. У програмній заяві групи сказано: «Вільна Україна гарантує всі права народам, що населяють Україну: росіянам і полякам, євреям і татарам, румунам та угорцям. Ми надто добре пізнали, що таке підневільне колоніальне існування, тому заявляємо, що людям, які заселяють нашу Батьківщину, ми надаємо як найширші політичні, економічні, соціальні права».

Правозахисний рух привернув увагу урядів і законодавців багатьох країн світу до проблем України.

Огляд літератури про боротьбу українських дисидентів проти панівного режиму зробила Лариса Середа –методист ЦРБ.

На закінчення заходу користувачам запропонували переглянути документальний фільм «Українська Гельсінська група: вектор визначено».

За час існування Українська Гельсінська група нараховувала 37 чоловік. З 1976 до 1980 р. вона зробила 30 заяв, видала 18 меморандумів і 10 бюлетенів. У СРСР серед п'яти подібних груп УГГ була найчисельнішою і найактивнішою. Вона діяла в рамках чинного законодавства і підтримувала контакти з аналогічними об'єднаннями в СРСР, ставлячи мету "інтернаціоналізувати" захист громадянських і національних прав.
09.11.2016 16:28
349

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!