Бабин Яр

Бабин Яр

Тема трагедії Бабиного Яру сьогодні дуже актуальна, оскільки вона тісно пов'язана з питаннями патріотизму, самопожертви в ім'я високої ідеї, єдності нації, її політичної свідомості. З цією метою у районній бібліотеці з учнями 10-х класів Теофіпольської ЗОШ І-ІІІст. №1 проведено урок історичної правди « Бабин Яр: історія, пам'ять». Відкрила захід пр.. бібліотекар Світлана Пархомець, повертаючи до подій того часу, Вона розповіла, як під час німецько-­фашистської окупації Києва у 1941–1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів окупантами мирного населення і радянських військовополонених, євреїв та циган, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації українських націоналістів, заручників, порушників комендантської години та інших радянських людей, що не схилили голови перед ворогом.

Під час трагедії серед страчених –відома українська поетеса Олена Теліга з чоловіком Михайлом.

Учні переглянули документальний фільм «Бабин Яр»

Зі спогадів учасників тих подій учні дізналися про те, як окупанти оточили великий район, що прилягав до Бабиного Яру. Було вжито необхідних заходів щодо забезпечення транспортом і достатньою кількістю людей, які б зібрали, пересортували й вивезли цінності, гроші, речі, продукти. У кінці вулиці створили пропускний пункт, куди по черзі відводили по 30–40 осіб, у яких забирали речі й примушували роздягатися. Після цього поліцаї палицями заганяли людей до краю яру. На протилежному краю розташовувався кулеметник. Постріли спеціально заглушалися музикою і шумом літака, що кружляв над яром. Після того як рів було заповнено 2–3 шарами трупів, їх зверху засипали землею.

Спираючись на статистичні дані історичних документів, в перші дні масових розстрілів одразу загинуло 70 тис. осіб. Загальна ж кількість жертв в Бабиному Яру за час окупації сягнула 200 тисяч.

На книжковій виставці « Бабин Яр. Людина. Влада. Історія.» була представлена історія трагедії Бабиного Яру за останні півтора століття.

Такі заходи сприяють формуванню в учнів усвідомлення того, що мир, життя і злагода між людьми — найвищі на землі цінності.



Тетяна Маринюк бібліотекар

районної бібліотеки

03.10.2016 15:03
301

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!