А думка людська пам'ятатиме Вас

А думка людська пам'ятатиме Вас

30 років минає з того незабутнього страшного дня, Дня Чорнобильської трагедії. І в пам'ять про цю страшну дату відділ культури райдержадміністрації, центральна районна бібліотека зібрали учасників ліквідації аварії у актовій залі на зустріч «А думка людська пам'ятатиме Вас».

Ведучі заходу бібліотекарі Оксана Сокоть та Зоя Моцюк повернули присутніх до того страшного дня. Не обійшла доля і наших земляків. Одні потрапили туди за покликом душі, інших привели професійні обов'язки, або повістка військкомату. Того чорного 86-го випробували себе на міць у Чорнобилі 136 мужніх і прекрасних людей нашого району. Із них на даху самого реактора працювало 12 чоловік, з ремонтно–транспортного підприємства було відправлено загін у складі 26-ти чоловік. Серед тих, хто приборкував ядерну стихію, були співробітники міліції, солдати, зв'язківці, трактористи, кухарі, та люди інших професій. Медикам нашого району також довелося побувати у цьому пеклі. Кому, як не їм, була цілком зрозуміла ситуація, що склалася після аварії.
Двоє ліквідаторів аварії Теофіпольського району удостоєні високих державних нагород: Орден за мужність III ступеня – Пухніченко Петро Григорович, Медаль Народної Пошани за виконання громадянського обов'язку- Семенюк Віктор Іванович.
На зустріч із молоддю були запрошені Поліщук Валерій Феодосійович, Пухніченко Петро Григорович, Гонюк Володимир Петрович, Семенюк Віктор Іванович, Сорочун Віктор Сергійович, Гуменюк Лідія Мифодіївна, Захарчук Іван Іванович.

Волею обставин Валерію Поліщуку та Віктору Семенюку довелося прийняти участь в ліквідації аварії. Вони поділились спогадами, які не залишили байдужою молодь, яка була присутня на заході. Повертаючись до подій квітня 1986 року ще раз нагадали про трагічні події тих днів: переїзд до зони відчуження, своє перебування на ЧАЕС. Вони діяли героїчно, не озирались, не відступали, не ховались за спини інших, працювали, не рахуючись ні з чим. Без відпочинку, ризикуючи своїм здоров'ям і життям відроджували для нового життя, обпалену радіацією землю.
Учасники ліквідації не уявляли собі повної небезпеки, на яку вони наражалися.
З теплими словами вдячності до героїв - чорнобильців звернулася заступник голови райдержадміністрації Тетяна Фільчук.
Ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС привітала голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Віра Пухніченко. Віра Володимирівна висловила слова подяки усім ліквідаторам аварії та присвятила їм свій вірш.
Протягом заходу лунала схвильована музика та звучали пісні «Чорнобильська біда» у виконанні Аліни Грановської, учениці 9-класу Гаврилівської ЗОШ, «Білокрилі лелеки» у виконанні Сніжани Казюк бібліотекаря Гаврилівської сільської бібліотеки, пісні «Свіча», «Моя Україна» у виконанні Валентини Члек, бібліотекаря Колківської сільської бібліотеки. Учні 6-а класу Теофіпольської ЗОШ №1 Юрій Марценюк, Ірина Колесник, Валерія Остапчук, Людмила Мельничук з запаленими свічками читали вірші.

У знак подяки ліквідаторам діти подарували квіти та малюнки від учнів ДХШ.
На закінчення заходу вшанували хвилиною мовчання пам'ять тих ліквідаторів аварії Чорнобильської АЕС нашого району, яких сьогодні немає серед нас.
Урятований світ–найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі.
Ми впевнені, що наш народ буде жити у мирі та достатку, щасливий та впевнений у завтрашньому дні! Ми любимо нашу рідну землю, єдину й неповторну. І віримо, що буде процвітати наш рід, і будуть батьки радіти за долю своїх дітей і буде жити наша Україна.

18.04.2016 10:37
227

Коментарі

Немає коментарів. Ваш буде першим!